Харчові жири служать джерелом теплової енергії, беруть участь в якості будівельного матеріалу і є метаболітом багатьох реакцій в організмі людини.
У плані енергетичної поживності жири два рази перевершують вуглеводи і білки. При згорянні одного грама жиру виділяється 9 калорій енергії.
Харчові жири складаються з гліцерину і жирних кислот. Виділяють жири тваринного і рослинного походження. Тварини харчові жири містять у своєму складі відчутну частку так званих насичених жирних кислот, що мають дещо вищу температуру плавлення. З цієї причини тваринні жири при кімнатній температурі мають тверду субстанцію. У свою чергу, рослинні жири містять значну кількість поліненасичених жирних кислот, що мають порівняно низьку температуру свого плавлення. Тому виділені рослинні жири при звичайних умовах мають рідкий стан.
Для дорослої людини рекомендується вживати тваринні і рослинні жири в співвідношенні 2 до 1, загальною кількістю 70-110 грам в день. Для збільшення енергетичної поживності раціону рекомендують вживати до 30% жирів від загальної калорійності надходить харчування, зазвичай ця цифра становить близько 20%.
Необхідна кількість споживаних харчових жирів залежить від багатьох факторів: фізичної активності людини, віку і навіть від кліматичних умов. Так, важко тренуються спортсмени можуть вживати жирів трохи більше, то ж стосується і людей, довго проживають в зонах низьких температур. З віком потреба в жирах зменшується, і співвідношення тваринних і рослинних жирів прагнути до «50 на 50».
Достаток жирів в харчуванні, з явним зсувом убік тваринних жирів, може призвести до підвищення рівня холестерину в крові, а також до зростання надлишків жирових депо. З цієї причини особам, які страждають від ожиріння, рекомендують вживати більше рослинних жирів і раніше враховувати загальну кількість всіх споживаних жирів.
Тваринні жири містяться у всіх видах м'яса і молочних продуктах, їх похідних продуктах, рослинні - в насінні рослин і маслах на їх основі. Жири беруть участь в процесі засвоєння організмом жиророзчинних вітамінів, які не будуть перероблені без участі жирів. Для цих цілей рослинні жири переважно додавати в фруктові та овочеві салату, що містять такі вітаміни, як вітамін А, вітамін D і вітамін Е, які відіграють важливу роль для активно тренуються спортсменів.
Обратный звонок
Закажите обратный звонок и мы сами позвоним Вам!