обратный звонок

Вуглеводи. Що це таке?

У нашому тілі вуглеводи є основним джерелом енергії і бадьорості. Вуглеводні сполуки являють собою основний компонент тканин і клітин всіх живих організмів і саме вони становлять велику частину всього органічної речовини на планеті. Залежно від структурного складу і змісту елементів вуглеводи поділяють на прості і складні.

Прості вуглеводи, мають більш легку для засвоєння структуру і досить швидко поглинаються організмом, що веде до швидкого притоку енергії. Однак в разі не повного витрати даного енергетичного заряду, вироблена в процесі розпаду вуглеводних сполук, глюкоза відкладається в жирових складках, створюючи резерв, який організм міг би використовувати пізніше.

Проблема полягає в тому, що деякі продукти містять дуже велику кількість простих вуглеводних сполук і витратити цю енергію просто не представляється можливим для звичайного середньостатистичного людини. При цьому прості вуглеводи характеризуються швидким підвищенням рівня цукру в крові. Це не тільки може стати причиною багатьох захворювань, але також сприяє появі почуття голоду. Саме тому вживання в їжу простих вуглеводів веде до набору ваги, оскільки створюється ситуація, в якій споживання їжі викликає тільки ще більший голод.

Складні вуглеводи з безлічі пов'язаних в ланцюг дисахаридов, олигосахаридов і полісахаридів і включають в себе часом сотні різних елементів. Подібна ускладнена структура дозволяє сложноуглеводной їжі розпадатися в організмі тривалий час, забезпечуючи організм необхідною кількістю енергії на тривалій основі, не створюючи надлишку глюкози, і не викликаючи швидке настання почуття голоду, на відміну від простих вуглеводних сполук. Відповідно, така їжа не веде до утворення жирових відкладень, а клітковина, яка є одним з основних компонентів складних вуглеводів, веде до зниження цукру в крові, поліпшенню травлення і підвищення метаболізму. Це в свою чергу, веде до зниження ваги і кращому самопочуттю.

При здоровій дієті необхідно збільшити в раціоні кількість складних вуглеводів. Найкраще зосередитися на вживанні рослинної їжі, які зазнали несильним термічній обробці. Це можуть бути різні зелені та червоні овочі та інші рослини. Також дуже важливо вживати всілякі злакові та цільнозернові крупи. Також рекомендується по можливості скоротити споживання очищених від оболонки зерен (такі як рис, борошно і різні їх похідні) та максимально знизити вживання простих вуглеводів.

Популярність різних безвуглеводних дієт обумовлена ​​неправильним тлумаченням того, що є складними, а що простими вуглеводами. На ділі ж вуглеводні сполуки для нормальної життєдіяльності повинні складати близько 60% всього раціону і складати не менше 350 грамів на добу. При цьому слід зауважити, що при регулярних заняттях спортом організму потрібна велика кількість енергії і, відповідно, спожитих вуглеводів повинно становити не менше 7 грам на 1 кг ваги атлета.

Обратный звонок

Закажите обратный звонок и мы сами позвоним Вам!