Креатин - одна з найпопулярніших спортивних добавок, часто саме з неї спортсмени починають своє знайомство з світом спортивного харчування. Сучасна харчова промисловість знає кілька джерел креатину:
червоне м'ясо і риба (наприклад, в тунці). На кожен кілограм цих продуктів припадає всього 6 грам креатину (тобто зміст не більше 0,6%). У рослинних продуктах креатину ще менше. Низький вміст речовини і висока вартість вихідної сировини роблять неприйнятним цей спосіб одержання штучного креатину, хоча історично - він перший;
саркозин - речовина, яка штучним шляхом повчається з монохлоруксусной кислоти і метиламіну (при їх взаємодії). Примітно, що саркозин є продуктом розпаду креатину (а також кофеїну і теоброміну);
ціаномід - широко поширене лікарський засіб, використовується для лікування алкоголізму, застосовується при цукровому діабеті, захворювання серцево-судинної системи та інших недугах.
З чого роблять креатин?
Крім зазначених джерел для синтезу креатину, можуть використовуватися різні додаткові хімічні сполуки для отримання різних форм креатину:
ефіри - хімічні речовини, продукти взаємодії карбонових кислот і спиртів (наприклад, Creatine Ethyl Ester);
вода - H2O (наприклад, в моногидрате креатину, де на неї припадає до 12% загальної маси, або зневоднений креатин, де вона становить не більше 6%);
лугу, для нейтралізації кислого середовища травної системи (креалкалін);
гідрохлорид (Con-Creat);
фосфат;
яблучна кислота, або малат (креатин малат);
тіоктова кислота та ін.
Багато з нещодавно створених форм креатину ще не встигли підтвердити свою ефективність чи неефективність, а судження про їх високої результативності носять виключно гаданих або рекламний характер.
Обратный звонок
Закажите обратный звонок и мы сами позвоним Вам!